Arjen Leendertz

Bekijk hier het artikel online

Wat zijn de beste adressen in Rotterdam volgens kenners van de stad? Rotterdam info vraagt het opmerkelijke Rotterdammers. Dit keer Arjen Leendertz, contrabassist bij het RphO.

In december en januari staat het Rotterdam Philharmonisch Orkest regelmatig op het podium van de Doelen, zoals in Kerst met Joshua Bell en het Nieuwjaarsconcert. We vroegen aan Arjen Leendertz (33), contrabassist van het RphO, wat zijn favoriete adresjes in Rotterdam zijn.
 

Over Arjen

“Als kind van zeven ging ik al met mijn vader naar de zondagmiddagconcerten in de Doelen. Ik kan me niet herinneren of ik het allemaal even interessant vond, maat weet nog wel dat een oude dame zei dat ik zo mooi stil kon zitten.
Op mijn achtste begon ik met cello spelen en op mijn achttiende studeerde ik contrabas aan het conservatorium. Mijn droom was aangenomen worden bij ‘het Rotterdamse’. Op 28 februari 2012 kwam die droom uit.
Musicus zijn is hard werken: thuis je niveau op peil houden, partijen instuderen, repeteren met het orkest, optreden in Rotterdam, in het land en in het buitenland. Daarnaast geef ik les aan zes contrabasstudenten in de leeftijd van vijf tot vijftien jaar.”
 

Arjen’s tips

Je favoriete muziekpodium?

De Doelen natuurlijk, de thuisbasis van het Philharmonisch Orkest. Het is een van de eerste gebouwen van na de oorlog. Jaren ’50 stijl. Zo’n tijdsbeeld. In die tijd was het een heel groot gebouw voor Rotterdam. Dat zegt iets over de waarde die ze hechtten aan cultuur. Het is niet persé een mooi gebouw, maar net als de stad Rotterdam is het een gebouw waar je van leert houden. Omdat echte liefde gaat over karakter, niet over uiterlijk.
 

De lekkerste koffie

Bij Lokaal in de Hofbogen. Een leuk tentje met goeie koffie. En een stukje historie. Ik kwam er al toen het oude Hofpleinstation er was. Het zou cool zijn als ze het Hofpark zouden doortrekken naar Noord. Dan wordt het een soort New York highline en kan ik vanuit mijn huis in Noord zo naar mijn werk lopen.
 

Het mooiste uitzicht

Als je met de auto vanuit Den Haag de afslag Centrum neemt. Dan kijk je over Diergaarde Blijdorp heen uit over de stad. Zo mooi, vooral ‘s avonds als de lichtjes branden. Dan denk je: wauw, wat een wereldstad.
 

De smakelijkste lunch- of dinerplek

Ik durf het bijna niet te zeggen omdat ik bang ben dat iedereen er dan heen gaat. Oké dan: Tosca in Noord. Heel lekker en niet duur.

De fijnste winkel

Ik ga graag naar Bikers Best op de Noordsingel. Daar heb ik mijn eerste racefiets gekocht en daarna nog een. En nou kom ik er terug voor een ander stuur of een accessoire. Daar zijn en geholpen worden is echt een beleving.
 

Het leukste uitje

Geen uitje zo leuk als met vrienden varen over de Nieuwe Maas in de oude vissersboot van mijn collega/vriend. Vanaf het Haringvliet naar de Euromast, Schiedam, Brienenoord en terug naar de Euromast en dan met twintig man eten in de Ballentent. Dan voel je je je in het hart van Rotterdam.
 

Het meest gerse gebouw

Voor mij is het een combinatie van elementen die een hoek van de stad geweldig maken: de Erasmusbrug, De Rotterdam, hotel New York en de Fenixloods. Rotterdam is onvergelijkbaar als het gaat om de vrijheid van architectuur. Zo excentriek, zoveel lef en tegelijkertijd zo praktisch.
 

De mooiste openbare kunst

Dat beeld op het Centraal Station dat ze bewaard hebben. De Speculaasjes noemen ze het. Het pronkt nu op spoor 1. Zo tof.
 

Het fijnste groen

Op de kaart zie je het niet zo, maar fietsen of hardlopen langs de Rotte doe je in het groen. Vanaf mijn huis naar de Irenebrug en via de andere kant terug is precies tien kilometer. Een heerlijk rondje.
 

De meest inspirerende Rotterdammer

Mag import ook? Dan Aboutaleb, onze burgemeester. Hij is precies Rotterdam: iemand die ervoor gaat en het hart op de juiste plaats heeft. Met zijn Marokkaanse achtergrond is hij een voorbeeld van hoe het hier in deze stad moet.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen