Om steden voor te bereiden op de toekomst moeten daken veel meer functies krijgen. Mijn hart gaat uit naar groene leefdaken, waar ruimte is voor verbinding met jezelf, met anderen, de aarde en de kosmos. Daarmee wordt niet alleen elk dak, maar de hele stad een oase.

18,5 miljoen m² plat dak

Mijn standplaats is Rotterdam, de stad met de meeste platte daken van Nederland. 18 miljoen m² waarvan 1 miljoen m² in het stadshart smacht naar invulling. De Gemeente Rotterdam heeft een Programma Multifunctionele Daken en een ambitieuze visie op het Rotterdams Dakenlandschap.

Rooftop Revolution Rotterdam

StadslabHoogkwartier

Om onder Rotterdamse dakeigenaren flink reuring te maken over de kansen voor daken en ze te helpen bij het benutten van hun dak(en), heb ik mijn krachten gebundeld met de landelijke stichting Rooftop Revolution. Met steun van de gemeente Rotterdam verkennen wij in vier wijken wat er nodig is om samen met de dakeigenaren de platte daken multifunctioneel te maken. Met de lessons learned uit deze pilot Wijkaanpak Daken kunnen we de Rooftop Revolution uitrollen over heel Rotterdam en andere steden.

Beluister hier het item van Radio Rijnmond over deze pilot.

Garagedek wordt semi-publieke daktuin

Laurensveste_©Ossip

Met Stadslab Hoogkwartier bedacht ik eind 2019 het tijdelijke Oasedak The Sound of Silence op de parkeergarage Kiphof aan de Hoogstraat in Rotterdam. Tijdens het Eurovisie Songfestival 2020 zou dit groene en stille Oasedak een tegenhanger zijn voor alle reuring in de stad.

Oasedak

Door Covid 19 gingen het festival en het tijdelijke Oasedak niet door. Maar het zaadje was wel gepland. Nu werken we samen met de gemeente Rotterdam en de omwonenden van het tennisdak aan de realisatie van een permanente semi-openbare daktuin.

Wil je inspiratie en advies over de kansen voor je dak(en)? Neem dan contact op.