Marcel Haug

Bekijk hier het artikel online

Rotterdam door de ogen van… Marcel Haug (International Comedy Festival Rotterdam)
 

In het kort!

Wie:  Marcel Haug (47)
Wat:  Creatief directeur International Comedy Festival Rotterdam
Waar:  Woont sinds 2000 in Katendrecht
Waarom:  International Comedy Festival Rotterdam
Wanneer:  9 en 10 oktober 2015 .
Locatie:  Diverse locaties op Katendrecht en in Hotel New York op de Wilhelminapier.
 

Over Marcel

“Wim Kan was de eerste cabaretier om wie ik moest lachen.  Mijn vader had een singeltje van hem met hoogtepunten uit de platenconference op het Grand Gala de Disque 1963 met onder andere de vogelspotter. Die heb ik zo vaak opgezet. Die man is een verhalenverteller. Zo prachtig en met zulk onschuldig materiaal. Z’n liedjes heb ik nooit leuk gevonden. Ik hou nog steeds niet van liedjes in cabaretprogramma’s. Geef mij maar stand-up comedy. De puurste vorm van podiumkunst. Direct, zonder met een vinger te wijzen en zonder dat er perse een rode draad in hoeft te zitten. Het gebeurt in het moment. Je gaat samen met het publiek de avond in en dan kan het meerdere kanten op.”
 

Marcel’s tips

Je favoriete muziekpodium?

Rotown op de Nieuwe Binnenweg. Ik kom er wekelijks. Overdag voor afspraken en ‘s avonds voor concerten van onbekende (internationale) namen. Altijd om nieuw talent te ontdekken.
 

De lekkerste koffie

Een latte of espresso bij Hopper op de Schiedijkse Vest. Thuis maak ik espresso van bonen die ik zelf maal. Dan word je kieskeurig en wil je buiten de deur ook goeie koffie. De koffie bij Rotown vind ik trouwens ook prima.
 

Het mooiste uitzicht

Als je via de Maasboulevard en De Boompjes naar de Erasmusbrug rijdt. Dan zie je na de bocht bij de benzinepomp in één keer de Nieuwe Maas, de Hef, het Unilevergebouw, de Willemsburg, het Noordereiland. Zo geweldig. En daarvoor heb ik dan al genoten van het uitzicht vanaf de Brienenoordbrug. Vooral ‘s avonds. Wat een skyline.
 

De smakelijkste lunch- of dinerplek

Delibird op het Deliplein. Gewoon een goeie Thai. Ongecompliceerd. Wat vooral prettig is: je kunt er altijd wel terecht en zitten.
 

De fijnste winkel

Ik kom heel graag bij De Spijkerman op de Oude Binnenweg. Zo’n klein ambachtelijk zaakje waar je nog vijf schroefjes kunt kopen die ze dan voor je in zo’n wit papieren zakje doen. Zo jammer dat dit soort zaken uitsterft.
 

De beste upcoming stand-up comedian

Tim Hartog. Een Rotterdammer uit Charlois. Toen ik begon met The Stand Up Club in Kantine Walhalla heb ik hem ontdekt als talent en niet veel later in het diepe gegooid als MC, host. Dat doet hij nu vier jaar en in die tijd is hij enorm gegroeid. Dit jaar was hij finalist in het Leids Cabaret Festival. Dat is goed hoor. Tijdens het ICFR heeft hij een avondvullend programma.
 

Het meest gerse gebouw

Het Unilever-gebouw. Ik hou van die rechte lijnen. Het is gebouwd op het terrein ernaast. Ik kwam daar altijd langs met hardlopen en dacht dat het daar zou komen. Toen ik na een weekje Groningen mijn rondje liep, zag ik dat ze het nieuwe gebouw de lucht in was gegaan en over alle oude gebouwen heen was geplaatst. Machtig hoe je met architectuur kan omgaan.
 

De mooiste openbare kunst

Elevazione van Guiseppe Penone op de Westersingel. Dat is zo absurdistisch. Ik bedoel: wortels horen in de grond. Deze bronzen boomstam hangt een meter boven de grond. En toch lijkt het of ie groeit; doordat de kunstenaar de bronzen wortels heeft verbonden met de stammen van vijf echte bomen op de hoekpunten. Zo’n bizarre suggestie.
 

Het fijnste groen

Het grasveld voor Hotel New York. Als je daar in de zomer in een stoel zit, waan je je in een park, met dat enorme water voor je en die boten. Zoveel rust terwijl je middenin de stad zit.
 

De meest inspirerende Rotterdammer

Daan Roosegaarde. Vanwege zijn ruimdenkendheid over hoe je techniek en kunst kunt combineren. Ik ben opgeleid tot werktuigbouwkundig ingenieur. Ik heb daar maar één week in gewerkt, want toen kwam de muziek, maar ik denk dat ik daarom zo kan genieten van zijn werk. Zijn ‘Smart Highway’ snelweg is zo inventief en innovatief.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen