Terrassen nieuwe Maas

 

Voor een beetje wereldstad is ligging aan een rivier een sine qua non. Stel je Londen voor zonder Theems, Parijs zonder Seine, New York zonder Hudson. Of dichter bij huis: Rotterdam zonder Nieuwe Maas. De rivier geeft de stad schwung. Wat is het fijn om op een terras te zitten en naar dat eeuwig stromende water te staren met een goed glas in je hand.

De Buik maakt een rondje langs de mooiste terrassen aan twee zijden van de Maas.

 

SS Rotterdam

Een cocktail drinken met je voeten in het water, dat kan op het Lido-terras van het SS Rotterdam. Het cruiseschip voer ruim veertig jaar over de wereldzeeën voor het zijn vaste ligplek kreeg in Katendrecht. Op het teakhouten dek met ligstoelen en cocktailbar waan je je op de oceaan in zorgeloze tijden; kinderen pootjebaden in het ondiepe zwembad. Om het grote terras en alle bezoekers volop zon te gunnen ligt het schip tegen alle nautische regels in met z’n achterkant naar zee. De cocktails worden bij mooi weer geserveerd vanuit de teakhouten cocktailbar in de hoek van het terras. Een stevige bodem leg je met de Lido Burger, volgens eigen zeggen de beste burger van Rotterdam.

SS Rotterdam
3e Katendrechtse Hoofd 25
3072 AM Rotterdam

 

Hotel New York

De klassieker onder de terrassen aan de Nieuwe Maas gelegen aan de kop van de Wilhelminapier. Het ultieme geluk hier bestaat uit oesters eten van de oesterbar en wijn drinken in een van de strandstoelen. Reken voor zes kleine oesters € 16,50 en voor zes grote € 33,00. Een plateau met twee keer zes oesters kost € 42,50. Voordeliger en ook heel fijn is met een picknickmand neerstrijken op een van de grasvelden voor het hotel aan het water. De frisse wind in je haar, vrij zicht op de Hollandse luchten en de schepen die voorbijgaan. Op zaterdagmiddag keren de cruiseschepen hun kont vlak voor jouw voeten.

Hotel New York
Koninginnenhoofd 1
3072 AD Rotterdam

 

Gauchos aan de maas

Verborgen achter het gebouw van het Havenbedrijf ligt het langgerekte terras van het Argentijns grillrestaurant Gauchos, de plek om te genieten van de late middag- en avondzon met een spectaculair uitzicht op de skyline van Rotterdam. Gauchos staat bekend om z’n steaks die je kiest en betaalt op basis van gewicht: van € 16 voor 200 gram tot € 34 voor 300 gram.

Gauchos aan de Maas
Holland Amerikakade 900
3072 MC Rotterdam

 

nhow Rotterdam

De nieuwste aanwinst op de Wilhelminapier is het terras van het viersterrenhotel nhow in gebouw De Rotterdam naast de Erasmusbrug. Het terras ligt op dertig meter hoogte en je komt er door in de hal de lift te nemen naar de zevende etage en het hippe café te doorkruisen. Vanaf deze hoogte op en over de skyline van Rotterdam kijken is spectaculair. Een zeer uitgebreide drankenkaart en lekkere hapjes maken de zit compleet. De zon schijnt er in de namiddag en avond op het terras. Voor de koelere uurtjes liggen er dekens klaar.

nhow Rotterdam
Wilhelminakade 137
3072 AP Rotterdam

 

A la Plancha

Het pop-up visrestaurant A la Plancha is ‘s avonds open en alleen met mooi weer. Het terras wordt elke zomer opgebouwd op het Noordereiland op het zuidelijke bruggenhoofd van de vroegere Willemsburg. Het terras biedt – jawel – uitzicht op de skyline van Rotterdam en doordat alles hier vers wordt bereid, kun je daar vaak lang van genieten. A la Plancha serveert duurzaam gevangen vis die in de open keuken wordt gebakken. Het mediterrane menu wisselt dagelijks afhankelijk van aanbod. Reserveren kan alleen vanaf tien personen. Als je niet houdt van wachten, kom dan vroeg. Kijk voor de zekerheid altijd eerst even of ze open zijn.

A la Plancha
Maaskade 74
3071 NC Rotterdam

 

Aloha Bar Tropicana

Aan de noordkant van de Nieuwe Maas ligt het terras van de nieuwe Aloha Bar in het oude Tropicana. Aloha – van de eigenaren van Picknick — ziet eruit alsof het bij een strandtent hoort, verweerd door zon, zee, zand en mooie zongebruinde mensen. De nostalgische sfeer spat van de planken vloer af. In het voormalige zwemparadijs staan rieten parasols, stretchers en schommelbanken. Een lome plek — in ontwikkeling — met zicht op de stadsbruggen van Rotterdam. Aloha experimenteert met een ontbijt- en lunchkaart. Totdat die klaar is, is het elke dag Bring your own food-dag. Pizza laten bezorgen en opeten op het terras is dus OK.

Aloha Bar
Maasboulevard 100
3063 NS Rotterdam

 

Prachtig

Prachtig gelegen aan de voet van de Erasmusbrug. Aan de Maaskant nodigen brede houten loungebanken met kleurige kussens uit tot hangen en nog meer hangen en mijmeren. En tot staren naar de constructie van de Erasmusbrug en De Rotterdam en het Noordereiland en, oh ja, de Maas. Wil je aan tafel eten, dan biedt het eetterras aan de zijkant uitzicht op het Leuvehoofdpark van landschaparchitect Piet Oudolf. Je eet er voor de lunch maaltijdsalades met brood voor € 11.50 en ‘s avonds een driegangenkeuzemenu voor € 28,50.

Prachtig
Willemsplein 77
3016 DR Rotterdam

 

Zentuin Wereldmuseum

Tegenover de ingang van het Wereldmuseum in het Scheepvaartkwartier ligt een lommerrijke zentuin. Het terras is geïnspireerd door Aziatische tuinen en hoort bij de lunchroom van het museum. Een rode pagode vormt de entree naar het rustieke terras van hout, grind en oosterse beelden. Een on-Rotterdamse stilteplek die vriendelijk uitnodigt tot genieten van het nu, het kabbelende water en de reuring op de Maas. Op de kaart staat altijd een gerecht dat past bij de lopende tentoonstelling. Nu is dat bij de tentoonstelling Future Pass de Future Pass-salade met op oosterse wijze gemarineerde gamba’s voor € 10.

Wereldmuseum
Willemskade 25
3016 DM Rotterdam

 

Zenne

Het terras van Zenne ligt op een steenworp van de Zentuin. Zo benutten deze twee terrassen volop de zonkansen aan deze kant van de Nieuwe Maas. Het terras van Zenne ligt pal aan het water en biedt uitzicht op Hotel New York en de weidsheid van de rivier. Het Turkse restaurant is zeven dagen per week open en je zit ook als het waait uit de wind want achter glas. Dineren bij Zenne is eten zonder kaart. Iedere dag is er een gevarieerd drie- of viergangendiner met vlees, vis of vegetarisch voor het vaste bedrag van € 30.

Zenne
Willemskade 27
3016 DM Rotterdam

 

Zalmhuis

Met z’n weelderige art-deco-inrichting doet het Zalmhuis bij de Van Brienenoordbrug denken aan een klassieke Parijse brasserie. Om bij het fraai gelegen balkonterras te komen, moet je de eetzaal helemaal door. Er staan 200 stoelen opgesteld in drie windrichtingen dus je zit altijd goed voor de beroemde ‘afternoon tea’ van het Zalmhuis: voor € 24,50 per persoon eet je je buik rond van een étagère met een schat aan zoete en hartige lekkernijen. Op de uitgebreide voor-elk-wat-wils-menukaart staan gerechten bereid met lokaal geteelde ingrediënten. De kip, paddenstoelen, sla en andere groenten komen van het stadslandbouwbedrijf Uit je eigen stad.

Zalmhuis
Schaardijk 434
3064 AM Rotterdam

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen