Noor Mertens

Bekijk hier het artikel online

Wat zijn de beste adressen in Rotterdam volgens kenners van de stad? Rotterdam info vraagt het opmerkelijke Rotterdammers. Dit keer Noor Mertens, conservator bij Museum Boijmans Van Beuningen, één van de deelnemers aan het jaarlijkse walhalla voor kunstliefhebbers en kunstprofessionals: de Art Rotterdam Week.
 

In het kort

Wie: Noor Mertens (31)
Wat: Conservator Museum Boijmans Van Beuningen
Waar: Woont in Charlois
Waarom: Art Rotterdam Week 2016
Wanneer: Woensdag 10 t/m zondag 14 februari 2016

Locatie: De hoofdbeurs is in en rond de Van Nellefabriek. Verder zijn er kleinere beurzen zoals Rotterdam Contemporary in de Cruise Terminal, en tentoonstellingen en openingen in musea en galeries. Verspreid over de stad zijn er evenementen zoals pop-upshows, open ateliers en speciale voorstellingen. Meer informatie: www.artrotterdam.com.
 

Over Noor Mertens

Noor Mertens is een van de negen conservatoren van Museum Boijmans Van Beuningen. Vierenhalf jaar geleden solliciteerde ze vanuit Amsterdam naar ‘de mooie baan’ van junior conservator. Twee jaar later werd ze conservator. In die functie werkt zij met de collectie moderne en hedendaagse kunst en met de Stadscollectie met werk van in Rotterdam wonende kunstenaars. Ook maakt ze tentoonstellingen. Voor de Art Rotterdam Week 2016 zijn dat er twee: Prospects & Concepts in de Van Nellefabriek, met werk van jonge kunstenaars die  het afgelopen jaar een Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds kregen. En Project Rotterdam in Museum Boijmans Van Beuningen met werk van een nieuwe generatie kunstenaars en ontwerpers die in Rotterdam wonen en werken. “Er gebeurt veel in de Rotterdam kunst scene. Je ziet in de stad allerlei  interessante kleine kunstinitiatieven, dikwijls gerund door kunstenaars. Dat is belangrijk voor het kunstklimaat in de stad, want zo kunnen kunstenaars ervaring opdoen en doorbreken.”

Vanaf februari is in het museum werk te zien van meer dan vijftien jonge kunstenaars en ontwerpers, zoals Koen Taselaar, Melle Smets, Christien Meindertsma en Weronika Zielinska.
 

Noors tips

Wat is je favoriete culturele plek?

De Player aan de Hillelaan met een experimentele programmering van muziek, performance en beeldende kunst. Een heel leuk initiatief en het houdt al jaren stand.
 

Wat vind je het mooiste uitzicht?

Als ik naar de Maastunnel fiets staan aan weerzijde van het water twee ventilatiegebouwtjes. Aan de ene kant staat met neonletters op het gebouwtje HIER en aan de andere kant DAAR. Ik vind het mooi hoe hiermee het noorden en zuiden van Rotterdam worden gesymboliseerd.
 

Wat is de smakelijkste lunch- of dinerplek?

Restaurant Zinc aan de Calandstraat. Een leuk klein  restaurant. Hun handelsmerk is dat je bij elk gerecht een klets aardappelpuree kan krijgen. En er staat altijd een groentestalletje met verse groenten voor de deur. Dat is zo uitnodigend.
 

Wat vind je de fijnste winkel?

Dearhunter op de Westersingel vind ik de leukste tweedehands kledingzaak in Rotterdam. Je kon er vroeger ook naar de kapper. Nee dat heb ik zelf nooit gedaan. Alleen aanschouwd terwijl ik door de rekken ging.
 

Wat vind je het leukste uitje?

Een dagje naar het strand op de Maasvlakte. Daarheen rijden is al zo bijzonder. Langs dat rare industriegebied met deels haven en deels die grote silo’s met olieopslag. En dan parkeren en zo het strand oplopen. Heerlijk.
 

Wat vind je het meest gerse gebouw?

Het Groot Handelsgebouw. Zo’n mooi voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur. Het is een kolossaal gebouw, maar het is tegelijkertijd elegant en het heeft mooie details. Al die ramen en dat ritme. Ook de afwerking van het interieur is prachtig.
 

Welke openbare kunst vind je het mooist?

Ik heb er twee op een gedeelde eerste plaats: De gekleurde slangen van Franz West langs de Westersingel. Eerste ergerde ik me aan die drollen. Waarom deze lompe gevaartes langs de waterkant? Toen zag ik dat mensen er op gaan zitten. Nu vind ik ze lekker brutaal.

De tweede is Il Grande Miracolo van Marino Marini op Zuid. Dat paard dat de lucht inschiet met de ruiter horizontaal op zijn rug. Het verbeeldt een soort onmogelijkheid. Alsof het paard en de ruiter samen naar de sterren schieten. Die wil om de zwaartekracht te verliezen ontroert me.
 

Waar vind je het fijnste groen?

De binnentuin van Museum Boijmans Van Beuningen. Een symmetrisch vierkant tussen de muren van het museumgebouw. Er is een bron en er staat een boom die in de winter bloesem draagt. Verstild en idyllisch.
 

Wie vind je de meest inspirerende Rotterdammer?

Iemand die mij inspireert is kunstenaar Daan van Golden. Hij woont in Schiedam. Mag dat ook? Hij stelt dat het kunstenaarschap niet alleen draait om het leveren van kunstwerken, maar te maken heeft met alles wat je doet, met de liefde bedrijven, geen troep maken, een goed mens zijn. Voor mij geldt die uitspraak als levensmotto.

Tips voor de Art Rotterdam Week
Prospects & Concepts en Intersections in de Van Nellefabriek en Project Rotterdam in Museum Boijmans Van Beuningen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen