Dat ze idealisten zouden zijn – wat iedereen zegt – geloven Christien van de Sande en Jorien Minderhoud niet zo. Hun Stichting The Holland Road organiseert deze zomer belangeloos elke woensdagavond ‘Aanschuifdiners’ voor vijf euro in de Jacobustuin. ‘We zijn geen moeder Teresa en geen supervrijwilligers. We hebben simpelweg energie over en stoppen die hierin.’ Over dadeltaart, gratis gelukskoffie en dromen van een huiskamer om mensen uit de wijk te verbinden.
Jorien is op vakantie, dus Christien is on her own deze woensdagavond (30 juli). Gezeten aan een lange houten picknicktafel midden in de lommerrijke Jacobustuin, vertelt zij hun verhaal. Toehoorder is het gemêleerde gezelschap – man, vrouw, jong en oud – dat net heeft genoten van een waldorfsalade met aardappel, bleekselderij, vruchten, noten en kip of zalm, Turks brood met kruidenboter, en als dessert bramen met yoghurt. ‘Twee uur geleden vers geplukt in de tuin’, meldt Christien vrolijk, terwijl ze bruine suiker op tafel zet als tegenhanger voor de zuurgraad van de vruchten.
Christien en Jorien zijn beiden 28 en kennen elkaar 27 jaar. Jorien is de aanstichter van het geheel. Al haar hele leven wil ze iets doen voor mensen. Ze studeerde maatschappelijk werk en verpleging en liep stages in Afrika en in New York. In Rotterdam begeleidt ze tienermoeders en is ze deeltijd-docent aan een hogeschool. Al minstens zes jaar praat ze met Christien – fulltime marketeer – over haar wens om mensen te helpen en te verbinden zonder in een geitenwollensokkensfeer te belanden. Een modern concept moet het worden, zoals ze in New York zag: een soort coffee company met maatschappelijke doelen waar mensen van allerlei pluimage elkaar ontmoeten.
‘Ik doe het als jij meedoet’, zei Jorien vorig jaar plots tegen Christien. Die had drie bier op en zei vrolijk: oké. De volgende dag moest ze haar antwoord nuchter herhalen. Daarna togen ze naar de notaris en Kamer van Koophandel en was stichting The Holland Road geboren.
De jacobustuin, een oase bij de oude binnenweg
Afgelopen winter organiseerden ze tien Reizende Aanschuifavonden in onder meer Raaf, Leeszaal West, Stroop en de Hub. Elke avond had een thema waarbij ze bijvoorbeeld professionals en achterstandsjongeren aan elkaar koppelden. Die bleken heel veel van elkaar te kunnen leren.
Deze zomer testen ze hun concept in de ‘groene openlucht huiskamer’ in de Jacobustuin, een verborgen oase in een zijstraat van de Oude Binnenweg. Op woensdag, donderdag en vrijdag kan iedereen er terecht voor een bak koffie, versgebakken taarten en een goed gesprek. Ook organiseren ze evenementen voor de buurt. Tijdens het Eendracht Festival, medio juli, serveerden ze ‘Koffie voor geluk’. ‘Gratis. Dan moet je mensen echt overtuigen’, lacht Christien.
Met The Holland Road willen Jorien en Christien mensen en organisaties verbinden. ‘Er zijn zo veel organisaties die mooie dingen doen voor de stad.’ Mitchell, die vanavond bedient, komt bijvoorbeeld via een business club voor jongeren die langdurig in een uitkering zitten. ‘Om verder te komen moeten ze een stage lopen, maar daar komen ze niet aan.’ Nu krijgt hij via The Holland Road de kans om breedlachend de heerlijke dadeltaart aan te prijzen.
Volgende week woensdag kookt Cuisine Vagebond, een freelance-cateraar die in Rotterdam op de markt wil komen. ‘Die bieden we zo een podium.’ En dit zijn nog maar een paar van de talloze leuke mensen en organisaties die ze het afgelopen jaar hebben ontmoet.
Hun ideaal: een eigen plek van waaruit ze wat kunnen betekenen voor de wijk. Christien kan zo een aantal leegstaande panden in de omgeving van de Jacobustuin aanwijzen die daarvoor heel geschikt zouden zijn. Een buurthuis in de omgeving van de florerende Oude Binnenweg? ‘Nee nee, geen buurthuis. Daarbij denkt iedereen direct aan de zielige en zwakkeren in onze samenleving. Wij willen een laagdrempelig horecaconcept neerzetten met evenementen die verschillende doelgroepen trekken.’
In een straat waar totaal verschillende ‘soorten’ Rotterdammers wonen kan zo’n huiskamer uitkomst bieden, gelooft ze heilig. ‘In de zijstraten van de Oude Binnenweg bijvoorbeeld, schrikken de ouderen van de hangjongeren, terwijl die vaak niets kwaad doen. In onze huiskamer kunnen we ze met elkaar in gesprek brengen vanuit een positieve benadering.’ Omdat de gelden schaars zijn zoeken Jorien en Christien partners. ‘Bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie, die is gebaat bij een goede sfeer in de buurt.’
Maar nu dus eerst de maanden augustus en september nog in de Jacobustuin. De huiskamer in de Jacobustuin runnen ze naast hun fulltime banen. Het eerste wat ze hebben gedaan, is wifi regelen in het tuinhuis en met hun werkgevers afspreken dat ze van daaruit ieder een dag per week werken. Geen probleem in de vakantietijd, maar de vraag is nog hoe ze het in september gaan organiseren. ‘Over een paar dagen is Jorien terug van vakantie. Dan gaan we onze ideeën delen en vormgeven. Een hele klus naast onze banen? Nee joh, dit geeft energie.’