Knus en gezellig en met liefde gemaakt. Dat zijn de woorden die horen bij Home made sweets, een nieuw intiem koffie-, luxe taarten- en broodjeszaakje op de Oostzeedijk. Eigenaresse Saskia Wielzen maakt er sinds 2 juli van dit jaar haar droom waar. ‘Bakken en het gezellig maken, dat doe ik het liefst.’
Ruim twintig jaar werkte Saskia als microbiologisch analist in een laboratorium. In haar vrije tijd bakte ze taarten voor haar man en hun vier kinderen en voor familie en vrienden. Drie jaar geleden kwam het idee op om daar wat meer mee te doen. Toen per 1 januari 2014 haar baan ophield stond ze voor de keuze: weer werk zoeken in haar vak of kiezen voor haar passie. Ze koos het laatste: ‘Je leeft maar één keer en moet eruit halen wat er uit te halen valt.’
Het was best een uitdaging om het pandje van slechts veertig vierkante meter in te richten. Alleen al de apparatuur de erin moet: een koelkast, een vriezer, twee ovens, een koelcel voor het ijs, een koelvitrine voor de muffins. Gelukkig is manlief Maikel meubelmaker. ‘Ga jij maar bakken dan doe ik de inrichting’, zei hij. Vervolgens betimmerde hij de betonnen kille ruimte met krullerige lambrisering en deelde de ruimte efficiënt in met een aparte keuken, een toonmeubel op maat met uitgefreesde kroontjes en een hoge bar langs het raam. ‘Ik wilde dat het oud zou lijken, dus hij moest er wel her en der een paar butsen in maken’, lacht Saskia.
De appeltaart is al favoriet
Nou, gezellig is het er. En opvallend ruim: er is ook nog plek voor twee grote tafels met comfortabele fauteuils. Met een heerlijke kop koffie en gratis wifi kun je er op je gemak de lekkernijen in en op de vitrine bekijken: prachtige cupcakes en muffins, taarten – de appeltaart is al favoriet – zakjes met old Dutch sweets, Italiaans schepijs en glazen stolpen met ouderwetse schuimpjes. Hoog tegen de wand hangt een schoolbord met krullerige rand, erop staat handgeschreven wat er te krijgen is. Boven de doorloop naar de keuken prijkt de tekst: With a touch of love. Het geheel straalt een en al knusse huiselijkheid uit. En zo is het precies bedoeld: ‘Je komt hier niet alleen voor de koffie, je komt hier ook om gezellig te zitten.’
Maikel opent dagelijks om 7.00 uur de zaak zodat passanten er terecht kunnen voor koffie en thee to go. ‘Daar komen nu nog vooral de buitenlanders uit de wijk op af. Voor Nederlanders is de dag starten met een koffie buiten de deur nog even wennen.’ En nog veel mensen lopen de nieuwe zaak op de automatische piloot voorbij: ‘Er was hier niets, dus het duurt even voor ze in de gaten hebben dat we er zitten’, lacht Saskia. Binnenkort wordt het logo met een taart op het raam aangebracht en woorden als koffie, thee, lunch en ontbijt enzo. ‘Dan krijgen mensen vanaf buiten al meer zicht op wat we hier binnen doen.’
Luxe taarten voor elke gelegenheid
Rond 9.00 uur – nadat Saskia de kinderen naar school heeft gebracht – lost ze haar man af: hij gaat naar zijn werk en zij gaat bakken. ‘Je kunt hier luxe taarten bestellen voor een bruiloft, of een verjaardag of een afscheid van een collega, of gewoon voor een doodnormale zaterdag thuis die je gezellig wilt maken.’ Een versgebakken ambachtelijk bereide appeltaart of prachtig versierde marsepeintaart kost rond de twintig euro.
Ook kun je er terecht voor hartige (afbak)broodjes voor de lunch en er zijn al verzoeken uit de buurt of ze vers brood kan gaan verzorgen. Als daar genoeg vraag naar is, overweegt Saskia dat zeker. ‘We zijn nog helemaal in ontwikkeling en kijken met de dag wat de kansen zijn en wat het kan worden.’ Het is een gok ja en heel spannend en hard werken, maar oh zo leuk om te proberen.