Dit verhaal schreef ik voor de gemeente Rotterdam in een reeks over ambtenaren en hun waterprojecten.
De gemeente Rotterdam is wereldwijd één van de koplopers op het gebied van watermanagement. Met een serie waterverhalen laten we zien wat we allemaal doen op dit gebied. In dit vijfde verhaal vertelt Paul van Roosmalen (36, programmamanager Multifunctionele Daken bij Stadsontwikkeling) over de functies van platte daken Rotterdam:
“Geef dat dak een functie”
Elke druppel regenwater is een geschenk dat we moeten omarmen en benutten. Dat besef drong door tot Paul van Roosmalen toen hij tijdens een internationaal congres hoorde hij dat er in Lima zes millimeter regen per jaar valt. “Ja we hebben in Nederland vaker lokaal veel water en soms de overlast daarvan, maar zonder regenwater kan een dak als dit niet groeien.”
Met ‘een dak als dit’ bedoelt Paul de weelderige Dakakker op het Schieblock. Het stadsinitiatief is een proefopstelling met subsidie van de gemeente om te experimenteren met verschillende groene daken. Er worden groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden verbouwd. De oogst wordt geserveerd in het Dakpaviljoen en verkocht aan lokale restaurants.
Toen Paul, in zijn toenmalige functie van programmamanager Groene Daken, de eerste keer op het Schieblock stond was het dak zwart, leeg en kaal. En de daken waar hij op uitkeek ook. Vanuit zijn bouwkundige achtergrond denkt Paul van nature integraal. “Een dak is ooit bedacht om de elementen buiten te houden. Maar een dak is ook de bovenkant van een gebouw waar je van alles mee kan. Geef al die daken een functie, dacht ik.”
Multifunctionele daken
Inmiddels heeft Rotterdam 227.000 m2 groene daken. “Daarmee zijn we er qua regenopvang nog lang niet. Groene daken vormen een mooie buffer maar ze zijn niet dé oplossing voor piekbuien. Daar zal je altijd wateropvang via waterpleinen en tijdelijke waterberging aan moeten koppelen.” Het programma Groene Daken is geëvolueerd naar Multifunctionele Daken. In totaal heeft Rotterdam – met dank aan de wederopbouw na het bombardement – 14,5 miljoen m2 platte daken. “Het gros ervan is niet van de gemeente, dus om het ontwikkelen ervan van de grond te krijgen is het zaak de eigenaren te informeren, interesseren en verbinden.”
Voor alle platte daken geldt dat het gebruik ervan interessanter wordt als je functies combineert, weet Paul inmiddels. “Je kan de daken groen maken om regen op te vangen en de stad te verfraaien, maar je er ook verdiepingen op zetten en zo de stad verdichten; je kan er tuinen en dakterrassen aanleggen zodat mensen met kinderen in de stad kunnen blijven; je kan met zonnepanelen energie winnen, je kan er parken en horeca maken en werkgelegenheid en werkervaringsprojecten creëren. En combinaties daarvan.”
Rotterdam is een van de eerste steden ter wereld die zo integraal bezig zijn om de daken te benutten. “Dat pionieren – samen met (inter)nationale steden – vind ik heel leuk. En het is mooi om iets in gang te zetten in Rotterdam en de stad elke dag een beetje beter te maken. Watermanagement is al een sterk internationaal merk voor Rotterdam. In combinatie met het programma Multifunctionele Daken wordt dat merk nog sterker.”