Geniet van je dak!

Je dak benutten is goed voor je eigen woongenot, goed voor steden en goed voor onze planeet. Dus doe het!

Multifunctionele daken zijn onmisbaar voor resilient cities (weerbare, veerkrachtige steden) die moeten dealen met de bevolkingsgroei, klimaatverandering en energietransitie. Als DakenDiva maak ik dakeigenaren, projectontwikkelaars en beleidsmakers bewust van de uitdagingen die er op steden afkomen en de oplossingen die er liggen op de daken.

Context

In 2030 woont naar verwachting wereldwijd 70% van alle mensen in de stad; meer dan 50% van hen woont alleen. Om iedereen onderdak te bieden worden steeds meer lege plekken in de stad volgebouwd. De functies die hierdoor op straatniveau verdwijnen, kunnen een plek krijgen op de daken, zoals terrassen, tuinen, parken en moestuinen; schoolpleinen, sportvelden; ontmoetingsplekken, uitzichtpunten en horeca en extra plekken om te werken en woningen op te bouwen. Ook kun je op daken regenwater opvangen en bufferen zodat je het water kunt hergebruiken in periodes van droogte en hitte, die steeds meer voorkomen. En last but not least kun je op de daken duurzame energie opwekken uit zon en wind.

Over mij

Als communicatieadviseur en schrijver verdiep ik mij sinds 2006 in de innovatieve stadsontwikkeling van Rotterdam. In 2016 kwam het onderwerp ‘multifunctionele daken’ op mijn pad. Daarover schreef ik Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad (1e druk november 2017; geactualiseerde 2e druk, mei 2019).  Ik schreef en spreek over daken, gids groepen over daken en adviseer in samenwerking met Rooftop Revolution over het benutten van daken.

Vanwege het succes van Het Rotterdamse Dakenboek en mijn PR voor het benutten van daken heeft de redactieraad van ‘Roofs, het enige objectieve vakblad van de dakenbranche’ mij genomineerd voor de verkiezing ‘Dakenman/vrouw van het jaar 2018’.

Spreker

Als enthousiast spreker deel ik op een toegankelijke manier mijn kennis over wat er nodig is om een stad toekomstbestendig te maken en over hoe je de daken kunt benutten voor wonen, werken, recreëren, natuur, regenwateropvang en duurzame energieopwekking. Ik doe dit m mensen bewust te maken en te inspireren om hun dak te benutten. Want samen kunnen we steden mooier, groener, koeler, duurzamer en socialer maken. Over de daken maakte ik een TEDx talk en een filmpje.

Boeken

Heeft u belangstelling voor mijn talk, desgewenst in combinatie met een dakbezoek en lunch/diner? Benader mij dan rechtstreeks of via hartindefik/nieuw gebruik van dak en stad

Boek Esther als spreker