Benut je dak!

Multifunctionele daken zijn onmisbaar voor resilient cities (weerbare, veerkrachtige steden) die moeten dealen met de bevolkingsgroei, klimaatverandering en energietransitie. Als schrijver, spreker en gids maak ik dakeigenaren, projectontwikkelaars en beleidsmakers bewust van de uitdagingen die er op steden afkomen en de oplossingen die er liggen op de daken.

Context

In 2030 woont naar verwachting wereldwijd 70% van alle mensen in de stad; meer dan 50 % van hen woont alleen. Om iedereen onderdak te bieden worden steeds meer lege plekken in het centrum volgebouwd. De functies die hierdoor op straatniveau verdwijnen, moeten een plek krijgen op de daken, zoals terrassen, tuinen, parken en stadslandbouw; schoolpleinen en sportvelden; events en rooftopbars. Ook moeten daken benut worden voor het bufferen van regenwater (voor hergebruik) en voor duurzame energieopwekking uit zon en wind.

Over mij

Als communicatieadviseur en schrijver verdiep ik mij sinds 2006 in de innovatieve stadsontwikkeling van Rotterdam. In 2016 kwam het onderwerp ‘multifunctionele daken’ op mijn pad. Daarover schreef ik in 2017 ‘Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad’. Ik spreek over daken, gids groepen over daken en werk aan een nationaal vervolg op het dakenboek. Vanwege het succes van Het Rotterdamse Dakenboek en mijn PR voor het benutten van daken heeft de redactieraad van ‘Roofs, het enige objectieve vakblad van de dakenbranche’ mij genomineerd voor de verkiezing ‘Dakenman/vrouw van het jaar 2018’. De bekendmaking is op 22 maart 2019.

Spreker

Als enthousiast spreker deel ik op een toegankelijke mijn kennis over wat er nodig is om een stad resilient te maken en over hoe je de daken kunt benutten voor wonen, werken, recreëren, natuur, regenwateropvang en duurzame energieopwekking. Door individueel en samen verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van multifunctionele daken, kunnen we steden mooier, groener, koeler, duurzamer en socialer maken.

Boeken

Heeft u belangstelling voor mijn talk? Benader mijn dan rechtstreeks of via

hartindefik/nieuw gebruik van dak en stad

Boek Esther als spreker