Tuinen

 

Het schijnt vandaag mooi weer te worden (zeiden ze nog), dus waarom niet eens gaan eten in een van de fraaie tuinen van Rotterdamse restaurants? Vaak schaduwrijk gelegen en dus uitermate geschikt voor een lunch op een zonovergoten dag of een diner tijdens een zwoele zomeravond. De tien mooiste, van middenin het centrum tot aan de Kralingse Plas.

Floor

Achter de grote bar van café-restaurant Floor naast de Rotterdamse Schouwburg ligt een intieme stadstuin. Je kunt er koffie drinken, lunchen en dineren. Overdag schijnt de zon op sommige tafeltjes, ‘s avonds is het aangenaam doordat tussen de omringende gebouwen de warmte van de dag lang blijft hangen. In de zomermaanden verhuist de keuken naar de tuin waar de maaltijden vers worden bereid op de gasbarbecues. Leuk en lekker eten is de Tapas Floors-stijl: een etagère met Italiaanse gerechtjes van gemiddeld € 7. Op maandag of dinsdag geldt de Bier & Burgersactie: voor € 12, 50 eet je een burger met frites en salade en drink je er een speciaal biertje bij van de tap of uit een flesje.

Café Restaurant Floor
Schouwburgplein 28
3012 CL Rotterdam

De Harmonie

De tuin achter restaurant De Harmonie (foto hierboven) is van een overweldigende schoonheid. Sinds de aanleg in 1890 is er niets aan de terrastuin veranderd. Je luncht er in de natuurlijke schaduw van imposante oude bomen en dineert er bij verlichting met vuur in de originele muurtjes. Achterin de tuin groeien in het voorjaar en de zomer kleurrijke en smakelijke bloemen voor in de zomergerechten, en aardbeien en frambozen voor de desserts. In het najaar en de winter worden daar seizoensgroenten en vergeten groenten verbouwd, zoals pastinaken, knolselderij en oerbieten. Je eet er à la carte voor € 15 per gerecht (formaat tussengerecht) of kiest voor het chefs specialiteitenmenu van drie gangen voor € 35 tot zeven gangen voor € 71. En als het te koud is buiten is er altijd plek binnen, aan warme houten tafels en tussen de bloemen en prachtige foto’s van Rotterdam.

Restaurant De Harmonie
Westersingel 95
3015 LC Rotterdam

In Den Rustwat

Vlak naast Trompenburg Tuinen & Aboretum ligt restaurant In de Rustwat. Achter de historische herberg waarin het restaurant huist, ligt de knusse besloten tuin. Bij In Den Rustwat doen ze er van oudsher alles aan om je er als een beter mens weg te laten gaan; en dat lukt altijd. De lunch is uitgereid, warm en dagelijks wisselend -twee gangen en koffie € 27,50 en drie gangen € 32,50. Voor het diner kun je kiezen uit à la carte, het geliefde Menu Culinaire Saisonnier of voor het gastronomische Bib-menu. (In Den Rustwat is de trotse bezitter van een Bib Gourmand, toegekend door Michelin.) Afhankelijk van het aantal gangen betaal je voor een menu tussen de € 27,50 en € 57,50. Bij alle gerechten en menu’s wordt een passende wijn(arrangement) geserveerd.

In Den Rustwat
Honingerdijk 96
3062 NX Rotterdam

Divoza

In het historische Haringvliet, voor de deur van restaurant Divoza, dobberen imposante schepen. In de binnentuin achter het sfeervolle restaurant waan je je eerder in Zuid-Frankrijk dan midden in de stad. De weelderige druivenstruik, oude gietijzeren omlijsting en lampions zorgen voor een ontspannen mediterrane sfeer. Je kunt er borrelen en dineren. Door de week eet je er voor € 29,50 een driegangenmenu van de kaart met daarbij onbeperkt tapbier, huiswijnen en frisdranken. Op vrijdag en in het weekend betaal je daarvoor € 32,50. In de zomer eet je van de barbecue vanaf € 15,50 inclusief welkomstdrankje.

Restaurant Divoza
Haringvliet 92 b
3011 TH Rotterdam

Quartier du Port

Klein en fijn is de stadstuin van Hotel Restaurant Quartier du Port achter het hotel en tussen de statige panden eromheen. Tijdens de lunch eet je er in de zon of onder parasols. Tijdens het diner zit je er in de schaduw. Wordt het te koel dan is er altijd plek binnen. Je kunt er koud, warm, simpel en uitgebreid lunchen, aan de bar een drankje en lekker hapjes nemen en dineren. Quartier du Port kookt aan de hand van de seizoenen en de toevoer van de markt, duurzaam en biologisch. ‘s Zomers eet je er een drie gangen verrassingsmenu voor € 25. Bij mooi weer serveren ze de gerechten vanaf de houtskool barbecue.

Restaurant Quartier du Port 
Van Vollenhovenstraat 48-50
3016 BJ Rotterdam

Look

De kleine stadstuin van restaurant Look bereik je via de keuken. Kun je mooi zien hoe de koks de heerlijke knoflookgerechten uit Zuid-Frankrijk, Italië en Spanje bereiden. De kleurrijke tafels en stoeltjes staan tussen de muren van het restaurant en het buurtpand en een verhoogde muur met hekwerk aan de straatkant. Hoe stads wil je het hebben. Populair gerecht bij Look is de Provençaalse scharrelkip met maar liefst vijftien teentjes knoflook voor € 18. Het drie gangen Lookmenu met knoflookroomijs met pure chocoladetaart als dessert kost € 27,50.

Restaurant Look
‘s Gravendijkwal 140b ?
3015 CC Rotterdam

Dizzy

Dat Jazzcafé Dizzy een mooie binnentuin heeft, geven ze met grote letters aan op een banier aan de gevel. En terecht. De tuin is ruim en sfeervol en combineert borrels en diner met Jazzachtergrondmuziek en -concerten. De keuken is open tot 22.00 uur en bij mooi weer kun je tot 23.00 uur op het terras zitten. In de zomer staan er concerten, evenementen op de agenda waaronder – als het weer het toestaat – Dizzy’s Big BBQ. Bij Dizzy eet je van de kaart prima basisgerechten als saté voor € 12,50 en mosselen voor € 16, of kies je voor dagelijks wisselende vlees-, vis en vegetarische gerechten voor een dagprijs.

Dizzy
‘s-Gravendijkwal 127-A
3021 EK Rotterdam

La Stanza

De tuin achter het statige herenhuis waarin restaurant La Stanza huist is groot en koel. Er is plek voor maar liefst 120 mensen en toch is de sfeer onder de bomen en druivenstruiken intiem. ‘Een terras met de charme van een piazza en de pracht van een tuin’, zo omschrijft La Stanza het zelf, en zo is het. In de nazomer en de vroege lente en op koelere zomeravonden is het heerlijk eten op de zonnige veranda aan het restaurant met uitzicht op het groene bladerdak. In dit van origine Italiaanse restaurant met bewondering voor de Franse haute cuisine kun je kiezen voor een makkelijke pasta voor € 8,50 en voor een meergangendiner. Een driegangenmenu met vis- en vleesgerechten heb je vanaf € 29,50. Voor € 4,50 extra krijg je er truffel bij.

Restaurant La Stanza
Van Vollenhovenstraat 19
3016 BE Rotterdam

De Tuin van de vier windstreken

Okee, niet een volbloed binnentuin omdat-ie aan één kant uitzicht biedt op de Kralingse Plas, maar onmogelijk te negeren in deze reeks. De Tuin van de Vier Winstreken (kortweg De Tuin) is een van de mooiste plekken in Rotterdam, door de prachtige ligging tussen het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. De tuin wordt aan de ene kant beschut door het fraaie pand van het restaurant en een oude molen en aan de andere kant door mooie bomen. Je kunt eten aan een van de vele tafeltjes achter windschermen en loungen op de banken aan het water. Een populaire plek waar je terecht kunt voor koffie, brunch, lunch, high tea, borrel en diner. Leuk is het high-winearrangement: een glas cava en twee glazen wijn met passende gerechten voor € 27,50.

Café-restaurant De Tuin
Plaszoom 354
3062 CL Rotterdam

Boudewijn

De binnentuin achter het Belgisch Biercafe Boudewijn is een andere wereld. Zo weg van de stad. Je komt er door het bruine café te doorkruisen. En dan zit je er onder een circusachtig tentdoek en bomen en tussen de hoge panden. Een beetje geheimzinnig is het er. Je eet er typisch Belgische gerechten, zoals garnalenkroketten, beenham en een Vlaamse stoverij. De dagschotel kost € 10,50 en van maandag tot woensdag eet je voor € 6,50 een stadshap met daarbij altijd een heerlijke puntzak frites. Op donderdag is het onbeperkt mosselen eten voor € 19,50. En dat alles laat je natuurlijk begeleid gaan door een van de Belgische bieren uit het assortiment.

Eetcafé Boudewijn
Nieuwe Binnenweg 53 a-b
3014 GD Rotterdam

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen