Op bezoek bij drie modeontwerpers

Mode en Rotterdam, lange tijd was het een wat ongelukkige combinatie. Het laatste decennium is daar verandering in gekomen. Al is het maar omdat steeds meer ontwerpers, zowel beginnend als gearriveerd, zich vestigen in de stad. Gers! bezocht Joline Jolink, Charlotte Kan en Jeroen van Tuyl.

Joline Jolink: ‘In mijn kleren moet je kunnen pionieren’

Ontwerpen in haar atelier in de Gouvernestraat – ‘mijn bubbel’ – en verkopen in haar winkel op de Nieuwe Binnenweg. Helemaal senang is modeontwerpster Joline Jolink (33) daarmee. Ze verruilde haar oude stek, de Amsterdamse Negen Straatjes, om haar Rotterdamse klanten vaker te zien. “Deze buurt is een prettig dorp waar mensen elkaar groeten en een praatje maken. Toen mijn partner en ik hier begonnen waren we overrompeld. Wat is het hier leuk! De buurtondernemers verwelkomden ons met hapjes en wijn.”

Jolines klanten zijn ‘leuke, nuchtere mouwen-opstroop-types’. Werkende moeders die kleding willen waarin ze zich goed kunnen bewegen, die kwaliteit uitstraalt en iets extra’s voor ze doet. “Leggings zijn extra lang, zodat je niet zo’n ielig kaal stukje hebt bij je enkel. En een gebreide Joline Jolink-jurk is van wol met kasjmier, goede kwaliteit die mooi blijft.”

Joline laat zich inspireren door eigenzinnige, vrouwelijke pioniers uit de vorige eeuw. “Hun kleding stond in dienst van hun persoonlijkheid en ambities: no-nonsense, comfortabel, een onderstreping van hun ware natuur. Zo wil ik het ook: iedereen moet kunnen pionieren in mijn kleren.”

www.jolinejolink.com

 

Charlotte Kan: ‘Ik ben mijn eigen paspop’

Kleinschalig, duurzaam en vrouwelijk met een twist. Dat zijn de kenmerken van de kleding die Charlotte Kan (34) ontwerpt in haar lichte, ruime en rustige atelier aan huis in Delfshaven. “Hier kan ik supergefocust werken.”

Haar ontwerpen ontstaan voor de passpiegel. “Ik ben mijn eigen paspop”, grapt ze, terwijl ze een simpel bloesje aantrekt en speelt met haar spiegelbeeld. “Mijn lol is om te onderzoeken wat er gebeurt met zo’n blouse als ik ‘m strak om mijn lichaam trek, of juist laat bloezen of drapeer. En of al die manieren in één en hetzelfde kledingstuk kunnen. Mijn multi wrap dress bijvoorbeeld, kun je op zes manieren dragen.”

Charlottes kleding koop je bij Groos of bestel je via haar website. “Mijn online klanten zijn vrouwen die twee weken willen wachten op een kledingstuk, omdat ze bewust nadenken over wat ze dragen. Als ze bij mij een jurk kopen weten ze waar die is gemaakt en door wie, dat er verantwoorde materialen zijn gebruikt en dat het een vrijwel uniek stuk is.”

www.charlottekan.com

 

Jeroen van Tuyl: ‘Voor mij is dit een overwinning’

Jeroen van Tuyl (42) ontwerpt sinds tien jaar vanuit zijn studio in het voormalig belastingkantoor aan de Puntegaalstraat. Met inspirerend uitzicht op de continue beweging van de stad en het water. Jarenlang noeste arbeid leidde tot tientallen shows in Parijs – naast multinationals als Jean Paul Gaultier, Lanvin en Rick Owens – en tot verkooppunten in Nederland, Canada, Rusland, Frankrijk, Japan en Hong Kong. “Een geweldige tijd, maar ik was alleen maar aan het werk.”

Afgelopen jaar koos hij voor een collectie minder en geen show. Om te resetten en al langer borrelende plannen vorm te geven. “Voor de buitenwereld lijkt het misschien of ik van hoog kom en diep val, maar voor mij is dit een overwinning. Ik voel me persoonlijk blijer dan vijf jaar geleden.”

In 2015 presenteert hij opnieuw een mannencollectie in Parijs. En vanaf winter 2014 is zijn eerste commerciële mannenlijn te koop via zijn webshop. “Door rechtstreeks naar de consument te gaan, kan ik goed zien wat wel en niet werkt. Zo kan ik mijn ontwerpen verfijnen, en misschien zelfs wel een klassieker maken.”

www.jeroenvantuyl.com

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment