Dit verhaal schreef ik voor de gemeente Rotterdam in een reeks over ambtenaren en hun waterprojecten.

De gemeente Rotterdam is wereldwijd één van de koplopers op het gebied van watermanagement. Met een serie waterverhalen laten de gemeente zien wat ze allemaal doet op dit gebied. In dit derde verhaal vertelt Johan Verlinde (33 jaar, assetmanager Water bij Stadsbeheer) geheel in de sfeer van de Rotterdamse Dakendagen over de regenradar op het dak van gebouw de Delftse Poort.

“Ik vind het lef dat Rotterdam dit gewoon doet”

Ja, er staan regenradars van het KNMI in De Bilt en Den Helder en daardoor weten we om en nabij wanneer het gaat regenen in Rotterdam. Maar die radars geven geen goed beeld over waar een lokale bui precies valt en wat het effect daarvan is op de stad. Daarom heeft Rotterdam nu zijn eigen regenradar. Als eerste grote stad in Nederland. Een rondje per minuut draait de regenrader op het dak van gebouw de Delftse Poort – het hoogste gebouw in het centrum. De actieradius is 40 kilometer en reikt tot Hoek van Holland met een stukje zee. “Primair staat de radar hier voor waterbeheer in de stad”, vertelt Johan Verlinde, staand naast het gevaarte. “Maar nu die toch draait, kijken we welke toepassingen we nog meer kunnen verzinnen. Vooral voor de gemeente, maar ook Rotterdammer. Want hoe fijn is het als je straks weet op welk terras je zeker droog zit, of op welk moment je het beste je rondje hardlopen kan plannen.”

Pionieren in Rotterdam

Johan is vanaf het prille begin – mei 2012 – betrokken; eerst als trainee en sinds februari 2014 als assetmanager. Voor zijn afstudeerscriptie Watermanagement maakte hij al gebruik van  satellieten om vanuit de ruimte de neerslag in Afrika te meten. En nu pioniert hij in Rotterdam. “Dat is het mooie aan deze stad: waar andere steden afwachtend zijn, doet Rotterdam gewoon. Omdat wij erin geloven en al doende leren, juist van onze fouten.” Om Rotterdam droog te houden als het regent, is lokale informatie nodig. Johan: “Er zijn bijvoorbeeld steeds vaker zomerse stortbuien. Maar of die in Charlois vallen of in Kralingen, dat vertellen de huidige regenradars ons niet.” Vanaf de nazomer meldt de regenrader op de Delftse Poort dat  wel. De rader scant het gebied per 100 x 100 meter (tegen 1 x 1 kilometer door de huidige radars). “Daardoor weten we straks precies waar een bui valt en hoe die zich ontwikkelt. We zien of er noodweer aankomt, zodat we de inzet van de ondergrondse waterbergingen en waterpleinen kunnen regelen en we weten of de neerslag die eraan komt regen, hagel of sneeuw is.” Johan gaat bekende apps als buienradar en buienalarm aanmoedigen om de Rotterdamse neerslaggegevens op te nemen. Zodat niet alleen de waterbeheerders maar alle Rotterdammers profiteren van de open data. “Als het zo ver is, laten we dat zeker met veel bombarie weten.”

Aanvullende informatie

De Regenradar Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, het Waterschap Hollandse Delta en de Hoogheemraadschappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard. Het unieke ontwerp is ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft met – voor de helft – Europese subsidie.

 

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment