Voor Gers! magazine 13.

Wie: Jan-Philip van Mourik (52)
Wat: docent Duits en lerarenopleider
Waar: op steenworp afstand van De Hef

Een modern herenhuis van vier verdiepingen met 240 vierkante meter vloeroppervlakte. Kamers van 3,20 meter hoog met rondom ramen. Een inpandige lift en een dakterras op 14,5 meter hoogte met adembenemend uitzicht op De Hef, het water en de stad. Je zou denken: hier gaat een mens nooit meer weg. Maar de bewoners Jan-Philip van Mourik en architect Paul Lageschaar houden hun opties open: “Wij zijn niet zo honkvast.”

Vooralsnog genieten ze volop van hun huis en ‘het mooiste uitzicht van Rotterdam’. Jan-Philip: “Er is geen stad in de wereld die dit heeft. Je ervaart het hoog- en laagwater en het ritme van schepen die komen en gaan. Doordat de Willemsbrug niet open kan, komt alles hier langs: van Pannenkoekboot tot boorplatformen. Wij beseffen elke dag dat de haven nooit slaapt.”

Toch was het uitzicht op het water niet de reden dat Jan-Philip en Paul in 2011 vielen voor deze plek. “Dat zag ik pas veel later. De eerste tijd vond ik vooral de spoorbrug zo vlakbij heel spannend. Ik kon me geen voorstelling maken van hoe het zou worden.” Paul zag het wel. Een van de specialisaties van zijn Rotterdamse architectenbureau Kühne & Co is meerwaarde geven aan krappe restruimtes in de stad. Hij schetste voor het hoekhuis een verspringend ontwerp met een strakke, warme buitengevel. “Het is een elegante 21e-eeuwse symbiose tussen de negentiende-eeuwse huizen aan de ene kant en De Hef aan de andere kant, een wonder van twintigste-eeuwse techniek.”

De toenmalige deelgemeente Feijenoord en veel eilandbewoners omarmden het ontwerp direct. De bouw ging voorspoedig en in mei 2014 trokken ze in het huis. Sindsdien ontvangen ze er graag en vaak mensen uit binnen- en buitenland. “Het is echt een fantastisch huis en uitzicht om te delen.” In 2015 werd de woning zelfs genomineerd voor de Rotterdamse Architectuurprijs.

Deze zomer en herfst is het uitzicht wel net even anders dan normaal. Het dakterras en de hoge ramen bieden dan uitzicht op een ingepakte Hef. De volledige brug wordt opnieuw geschilderd: iets donkerder groen. En de gemeente heeft een mooi lichtplan gemaakt. In oktober moet het klaar zijn. “Wist jíj dat De Hef, net als alle spoorbruggen, ooit NS-geel was?”

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen