Bakkerswinkel

 

Rotterdam is – na die op de Schiedamse Vest – een tweede De Bakkerswinkel rijker, in Kralingen. En wat voor één: ruim driehonderd vierkante meter geweldige styling vermengd met de geur van broodgerechten. Een plek waar je je direct thuis voelt: laptop open, latte macchiato erbij, nooit meer weg. En het mooie is: je hoeft ook niet weg. Dit is de eerste De Bakkerswinkel waar je elke dag terecht kunt voor ontbijt en lunch, en vanaf maart ook voor borrel en diner.

In De Bakkerswinkel aan het Oostplein komen alle eerdere initiatieven van de grondlegger van De Bakkerswinkel samen, vertelt Piet Hekker himself daags na de opening van de prachtige zaak. De bakkerszoon geniet, gekleed in een huiselijke grijze trui, van een boterham gemarineerde zalm met kruidencreme-fraiche van eigen huis. Hij blikt tevreden rond in wat hij zijn concept store noemt. Hier combineert hij zijn passies, kennis, kunde en ervaring: bakken, koken, stylen, mensen en culturen (hij heeft tien jaar in Londen gewoond en gewerkt).

 

Voelen wat je ziet

Wat ik van de zaak vind. Of ik toen ik binnenkwam nieuwsgierig doorliep naar achteren. Of ik het gezellig vind en mooi. Wat de ruimte met me doet. Of ik me er thuis voel. Ja, ja, ja, ja, ja. Volmondig. Piet vindt het belangrijk mensen te bevragen. Om te doorgronden of wat ze zeggen hetzelfde is als wat ze bedoelen. En vervolgens in te spelen op wat ze bedoelen. ‘Voor elke nationaliteit geldt dat mensen een veilige stad willen met plekken waar ze elkaar graag ontmoeten. En overal geldt dat mensen voelen wat ze zien.’

Hij gelooft in de kracht van oud en nieuw en van licht en ruimte. Daarom zijn de afgebladderde muren in dit pand ‘uiteraard’ gebleven zoals ze waren, met slechts her en der een beschermlaagje erover. De muren zijn op strategische plekken doorgebroken om ruimte, hoekjes en doorkijkjes te creëren. Een enorme lamp in de entree en een dakraam achter verlichten de ruimtes. En ‘omdat een ruimte een opvallend gezichtspunt nodig heeft’, staat middenin de zaak een imposante koperen bar. Piet werkte ook voor deze negende De Bakkerswinkel samen met architect-meubelmaker Piet Hein Eek. ‘Alles wat we van en met elkaar hebben geleerd hebben we in deze zaak ingebracht.’

 

Organisch bakken en koken

De grote open roestvrijstalen keuken is zichtbaar vanuit de zaak en vanaf de laag gelegen straatkant waar ’s zomers een groot terras komt. ‘Open werken en zichtbaar maken wat je aan het doen bent is belangrijk’, vindt Piet. ‘Als gast wil je je betrokken voelen bij de mensen die in de zaak werken.’

In deze keuken wil Piet maaltijden creëren die passen bij elk moment van de dag. Op 8 januari is de winkel gestart met een dagkaart met vertrouwde en gewaardeerde ontbijt- en lunchgerechten: taarten, boterhammen, huisgemaakte quiches, warme mini’s, soepen en salades. De komende weken ontwikkelen de bakkers en koks samen een avondkaart. Die moet een logisch en organisch vervolg worden op de dagkaart. ‘Want waarom niet een warme lunch met gerechten als rillettes en paté, witte bonen met zelfgemaakte sausijsjes en bloedworst met appeltjes, die als klein gerecht terugkomen op de avondkaart. En waarom niet de amandeltaart van de ochtend ’s avonds voor het dessert doorboren en volgieten met likeur, zodat ie helemaal wordt doordrenkt.’

 

Dienaren van de koning

De kunst is simpel en smakelijk eten serveren. ‘Dat maakt een mens gelukkig.’ Brood – van Menno – blijft de koning op tafel. Alle gerechten eromheen zoals soepen, vis, vlees, groenten en muziek, zijn ‘de dienaren van de koning’. De eenvoud zit ‘m in gerechten die bestaan uit twee of drie componenten. De Bakkerswinkel werkt zoveel mogelijk met biologische en lokale producten van lokale producenten.

Piet gelooft in deze nieuwe zaak die nu nog veel lege tafeltjes telt. ‘Geef het de tijd om te groeien. We zitten in een prachtig pand aan een plein met potentie. Als de ruimte klopt kun je er alles in doen. En het klopt.’

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen