Reinier Weers

Lees dit artikel online

De favorieten van Reinier Weers.

Wat zijn de beste adressen in Rotterdam volgens kenners van de stad? Rotterdam Info vraagt het opmerkelijke Rotterdammers. Dit keer Reinier Weers. Hij is programmaleider van Rotterdam viert de stad! de culturele manifestatie waarmee Rotterdam de stad van nu en de toekomst viert.

 

In het kort

Wie: Reinier Weers (43)
Wat: Programmaleider Rotterdam viert de stad!
Waar: Rotterdam-Schiebroek. Getrouwd, drie kinderen (15, 13 en 11)
Waarom: Rotterdam viert de stad!
Wanneer: tot en met 31 juli 2016
Locatie: Diverse locaties in Rotterdam
Meer informatie: www.rotterdamviertdestad.nl
 

Over Reinier Weers

Rotterdam Festivals coördineert alle festivals in de stad – behalve sportevenementen – vanuit initiatieven uit de stad. “Voor Rotterdam viert de stad! hebben we in 2015 een oproep gedaan om mee te denken. Daarmee hebben we het onszelf niet makkelijk gemaakt: Er zijn meer dan tweehonderd initiatieven uit gekomen die hebben geresulteerd in meer dan 75 projecten.”

Op 20 maart – op de dag dat de lente begint – barst het feest los. Dan vallen in de stad duizenden dominostenen om en ontsteekt de laatste het licht in een gigantische baby op het Schouwburgplein, de Nieuwe Rotterdammer. Dan gaan ook op zes wederopbouwpanden in de stad de headlights aan waarop bekende Rotterdammers – zoals architect Winy Maas en zangeres Joke Bruijs – aan de hand van qoutes, oneliners, beelden en foto’s hun verhaal van de stad vertellen. “Deze manifestatie laat zien dat we deze stad samen maken. En dat Rotterdam een stad is met een kapitaal aan mensen, prachtige plekken en een enorme potentie.”

 

Reiniers tip

Wat is je favoriete culturele plek?

Bioscoop Cinerama op de Westblaak. Vanwege de ouderwetse wederopbouwsfeer. En ik hou van cross-overs, dus vind het fijn dat ze blockbusters naast filmhuisfilms programmeren. Daardoor trekken ze ook een heel gemixt publiek.

 

Waar drink je de lekkerste koffie?

In het Westerpaviljoen aan de Nieuwe Binnenweg, mijn eerste horecaliefde. Toen ik in 1994 in Delfshaven kwam wonen wist ik: daar wil ik werken, en dat heb ik ook een aantal jaar gedaan. Ik weet nog steeds precies hoeveel stappen het is tot aan de bar. Overigens drink ik mijn koffie zwart zonder gedoe, dus de barista kan niet veel eer aan mij behalen.

 

Wat vind je het mooiste uitzicht?

Dat vanaf het podium van de oude bioscoop Kriterion op het Groot Handelsgebouw. Als daar het gordijn opengaat, kijk je vanuit die pseudo vergane jaren ’50-glorie zo het nieuwe Rotterdam in. Dat uitzicht gun je iedereen.

 

Wat is de lekkerste lunch- of dinerplek?

Met kinderen is het een beetje zoeken, merk ik. Het aantal ‘familierestaurants’ in de stad mag wel wat uitgebreider. Laatst hebben we goed gegeten in Brasserie Pierre op de Pannenkoekstraat. We konden allemaal iets lekkers uitkiezen van hun – zeg maar – klassieke Franse kaart. Ook mijn vegetarisch etende dochter.

 

Wat vind je de fijnste winkel?

Ik koop steeds meer via internet omdat dat vaak voordeliger is. Maar een winkel die de concurrentie met internet nog steeds helemaal aan kan is het aloude Knetter op de Binnenweg. Daar shoppen is een belevenis. Ik word er op mijn wenken bediend en meer: ze laten me altijd een outfit zien die ik zelf niet had kunnen bedenken.

 

Wat vind je het leukste uitje?

Voor ons gezin heeft de Kunsthal de meeste geschikte exposities. Jean-Paul Gaultier, James Bond en Keith Haring, dat zijn namen die aanspreken. En de Kunsthal weet het gevoel van de tentoonstellingen ook altijd goed in de stad te brengen met hun fraaie affiches en citydressing-projecten.

 

Wat vind je het meest gerse gebouw?

Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkeling van het Industriegebouw op de Goudsesingel. De mensen van het Rotterdams warenhuis Groos zijn gevraagd om het gebouw te cureren. Die kennen zo veel Rotterdammers met smaak, dat komt wel goed. Ik zag al een paar heel mooie ruimtes in het pand waar bedrijfjes zich in gaan vestigen. Ook architectenbureau MVRDV verhuist er naartoe. Interessant, al die nieuwe energie. Een soort wederopbouw van de wederopbouw.

 

Welke openbare kunst vind je het mooist?

Rotterdam heeft veel beeldende kunst in de openbare ruimte uit de wederopbouwperiode. Ik hoorde laatst dat er in de net gebombardeerde stad al weer werd gewerkt aan nieuwe kunst. Die wederopbouwkunst staat de komende maanden centraal met een pop-up beeldenpark in het Museumpark vanaf mei, een boekwerk van Siebe Thissen, de beheerder van de openbare kunst in de stad, en een stripboek van de Rotterdamse kunstenaar Gyz la Rivière.

 

Waar vind je het fijnste groen?

Mensen van buiten Rotterdam verwachten het niet, maar mijn kinderen groeien op in het groen. Op een warme zomerdag steken we vanuit onze jaren ’30-woning in Schiebroek zó de straat over om een duik in de Bergse Achterplas te nemen. De ultieme 010-beleving.

 

Wie vind je de meest inspirerende Rotterdammer?

Dat zijn er zoveel! In het kader van Rotterdam viert de stad! verschijnt een boekje met fotoportretten en verhalen van 75 Rotterdammers. Voor mij staan zij samen symbool voor de inspirerende Rotterdammer. Bij het boekje hoort trouwens een routekaart die je aan de hand van de verhalen door de stad leidt. En Boekie Boekie heeft een boekje gemaakt met kinderroutes.