Bewoner Daphne

Zeven jaar nadat ze zijn gaan samenwonen in hun 3-kamer huurappartement aan de Groenendaal overwegen Daphne en Dirk het Hoogkwartier te verlaten. Met pijn in het hart, dat wel. Maar Dirk surft en wil graag dichterbij zee wonen. Daphne verlangt naar fluitende vogels en wandelen in de natuur. En met hun peuter Teun willen ze graag een tuin. Dat de bomenrij aan Groenendaal mogelijk wordt omgetoverd tot buurtpark, wist Daphne niet. Het is onvoldoende reden om te blijven. “Maar ik zie het wel helemaal voor me. Mag ik het ontwerpen?”

Bewoner Iris

“Ideaal” vindt Iris haar woning in de Hoogstraat boven Amada Coffee. Vanuit haar huis is het vijf minuten lopen naar de stad en vijf minuten fietsen naar haar werkgever Excelsior. Aan de voorzijde van haar appartement geniet ze van de levendigheid van de Hoogstraat en de avondzon, en aan de achterkant van een ruim balkon en de rust van de expeditiestraat. “Ik heb deze buurt in de acht jaar die ik hier woon enorm zien veranderen.

Berry van Groos

Founding fathers Tjeerd en Joost startten de Rotterdamse cadeauwinkel Groos 4,5 jaar geleden in het Schieblock. Sinds oktober 2017 is Berry de store manager op de nieuwe locatie. Samen met Fleur en Jesler is hij het gezicht van de zaak. “Groos is een platform voor Rotterdamse makers. Wij adviseren, verkopen en tonen we het beste wat Rotterdam te bieden heeft aan interieur, kunst en cadeaus.”

Bewoner Mohamad herenigd

Dochter Judi achterlaten in Damascus was het moeilijkste dat Mohamad (44) in zijn leven heeft moeten doen. Haar in Nederland een goede toekomst bieden was – en is – zijn belangrijkste doel. Begin mei verliet hij de tijdelijke opvang in de Bredestraat 312 om herenigd met zijn gezin in een flat in IJsselmonde te trekken. Het eerste en tot nu toe enige meubelstuk in de woonkamer is een grote roze hoekbank. “Vanuit hier kunnen we gaan bouwen.”

Bewoner en ondernemer Mohamad

Hij vindt het vreselijk: nothing to do in afwachting van de komst van zijn gezin. Mohamad’s handen jeuken. Ondernemen zit hem in het bloed. Ondernemen zit volgens hem in het dna van iedereen uit Aleppo. “Aleppo was een commerciële, industriële stad. Het gros van de vluchtelingen dat hier naartoe is gekomen komt daar vandaan. Je zult zien, over tien jaar zijn de Syriërs zichtbaar in Rotterdam.