Om steden voor te bereiden op de toekomst moeten daken veel meer functies krijgen. Bij voorkeur groene ruimtes, waar plek is voor verbinding met jezelf, met anderen, de natuur en de sterren. Daarmee wordt niet alleen elk dak, maar de hele stad een oase.

18,5 miljoen m² plat dak

Mijn standplaats is Rotterdam, stad met de meeste platte daken van Nederland: ruim 18 miljoen m², waarvan 1 miljoen m² in het stadshart. Gemeente Rotterdam heeft een Programma Multifunctionele Daken en een ambitieuze visie op het Rotterdams Dakenlandschap.

Rooftop Revolution Rotterdam

StadslabHoogkwartier

Multifunctionele daken ontwikkelen is wezenlijk voor alle grote steden in de wereld en er is geen tijd te verspillen. Om partijen bewust te maken van de kansen voor daken en vervolgens verder te helpen, werk ik samen met experts.

Om onder Rotterdamse dakeigenaren flink reuring te maken over de kansen voor daken en ze te helpen bij het benutten van hun dak(en), heb ik mijn krachten gebundeld met de landelijke stichting Rooftop Revolution. Met steun van de gemeente Rotterdam verkennen wij in vier wijken wat er nodig is om samen met de dakeigenaren de platte daken multifunctioneel te maken.

Met de lessons learned uit deze pilot Wijkaanpak Daken kunnen we de Rooftop Revolution uitrollen over heel Rotterdam en andere steden.

Check hier het bericht van Radio Rijnmond over de pilot.

Garagedek wordt semi-publieke daktuin

Laurensveste_©Ossip
Oasedak

Met Stadslab Hoogkwartier heb ik een plan gemaakt voor het tijdelijke Oasedak The Sound of Silence op de parkeergarage Kiphof aan de Hoogstraat in Rotterdam. Tijdens het Eurovisie Songfestival 2020 zou dit groene en stille Oasedak een tegenhanger zijn voor alle reuring in de stad.

Door Covid 19 gingen het evenement en het tijdelijke Oasedak niet door. Maar het zaadje was wel gepland. Samen met de gemeente Rotterdam, Rooftop Revolution Rotterdam en de omwonenden van het tennisdak werken we nu aan de realisatie van een permanente daktuin met sportfaciliteiten.

Wil je inspiratie en advies over de kansen voor je dak(en)? Neem dan contact op.